top of page
iş görüşmesi

Performans Yönetimi Danışmanlığı

Performans Yönetimi Nedir?

Günümüz iÅŸ dünyasında ÅŸirketlerin oluÅŸturduÄŸu hedefler konusunda baÅŸarılı olabilmesi için çevik ÅŸekilde aksiyon alması ve doÄŸru kararlar verebilmesi gerekir. Peki ÅŸirketler neye göre karar verir ve aksiyon alır? Åžirketlerin öncelikle açık ÅŸekilde belirlenmiÅŸ ve tüm ÅŸirket çalışanları tarafından anlaşılabilir hedeflere sahip olabilmesi gerekir. Bu hedeflerin gerçekleÅŸtirilme sürecinde oluÅŸacak konularda karar verilebilmesi ve aksiyon alınabilmesi için de ÅŸirket gündeminde neler olduÄŸunun bilinmesi mecburidir. Gündemi anlayabilmek için ÅŸirketin iÅŸ akışından ve insan kaynağından gelecek olan güncel verilere ihtiyaç duyulmaktadır.


Bahsedilen güncel verilerin elde edilebilmesi için ÅŸirketteki iÅŸ akışının ölçülebilir olması oldukça önemlidir. Ä°nsan Kaynakları bakış açısından bu kavrama “Performans Yönetimi” denmektedir. DiÄŸer bir deyiÅŸle, Performans Yönetimi, ÅŸirketteki çalışanların performansını belirli hedefler ölçüsünde sayısal olarak ölçerek iÅŸ akışı konusunda bilgi sahibi olunmasına ve hedeflerin ne düzeyde gerçekleÅŸtirildiÄŸinin anlaşılmasına yarayan sistemdir.

Performans Yönetimi Neden Önemlidir?

Bir ÅŸirkette Performans Yönetim Sistemi benimsendiÄŸinde ve uygulandığında ÅŸirketin hedefleri (KPI’ları) kısa, net ve anlaşılır hale gelir. Hedefleri net bir ÅŸekilde anlayan çalışanlar, görev vesorumluluklarını nasıl yapacaklarını bilirler. Yöneticiler de ekip çalışanlarının performansını ve verimliliÄŸini ölçebilirler ve hedeflerin ne ölçüde gerçekleÅŸtirildiÄŸini sayısal verileri kullanarak saptayabilirler. Performans yönetiminde sadece ÅŸirket hedefleri deÄŸil çalışanların kiÅŸisel hedefleri de belirlenir ve ölçülür. Böylelikle çalışanın da kendi geliÅŸim alanları konusunda teknik, mesleki, kariyer ve soft skill eÄŸitimleri almasının önü açılır.​

Performans Yönetimi Nasıl Yapılır?

Performans Yönetim Sistemi, yönetim danışmanlığı hizmeti olup her ÅŸirkete özel ÅŸekilde oluÅŸturulur. Bu sistemin iki ayağı vardır: Birisi ÅŸirketin hedefleri doÄŸrultusunda oluÅŸturulan KPI’lar ve bunların ölçümü, diÄŸeri ise çalışanın kariyer hedefleridir.

​

Performans Yönetim Sistemi’nin ilk ayağında ÅŸirketin ihtiyaçları, stratejileri ve kültürü göz önünde bulundurularak KPI’lar ve ölçüm metodu belirlenir. KPI’lar ve ölçüm metotları belirlenirken departman yöneticileri ile bir araya gelinir. Her departmanın ÅŸirket içinde saÄŸladığı katkının ağırlığı belirlenir. Departmanların ağırlığının toplamda 100 olması gerekir. ÖrneÄŸin bir ÅŸirkette bulunan finans, operasyon, satış ve müÅŸteri iliÅŸkileri departmanlarının her birinin ÅŸirket içindeki ağırlıklarının %25 olduÄŸunu düÅŸünerek hepsinin bir araya gelmesi ile  %100 payın elde edilmesi gerekir.

​

Departmanların ağırlıkları belirlendikten sonra ilgili departmanın görev tanımı ve sorumlulukları düÅŸünülerek KPI’ları belirlenir. KPI’ların kısa, anlaşılır ve ölçülebilir olması önemlidir. KPI’lar belirlendikten sonra bu KPI’ların ölçüm metodu da belirlenir. Bu metot kısaca her KPI’ın hangi oranda gerçekleÅŸtirildiÄŸine göre oluÅŸturulan özel bir puanlama sistemi olacaktır.

​

Ardından KPI’lar ilgili departmandaki çalışanlara atanır. KPI’lar ilgili çalışanlara aktarılırken herhangi bir soru iÅŸareti kalmayana kadar açıklanır. Ayrıca bu KPI’ları gerçekleÅŸtirirken performanslarını ölçmek için kullanılacak olan metot da açık ve net ÅŸekilde aktarılır. Çalışanların ölçüm metodu ile ilgili eksik olduÄŸu yönler varsa bunların mutlaka giderilmesi gerekir. Çalışanın KPI’ları ve ölçüm metotları, kiÅŸiye özel hedef kartları oluÅŸturularak buraya iÅŸlenir.

​

KPI’ları ve ölçüm metodunu anlayan çalışanların devam eden ve tamamladıkları görevlerini hassasiyetle hedef kartlarına kaydetmeleri önemlidir. Bu noktada departman yöneticilerinin mentorluÄŸu önemlidir. Kaydedilen tüm veriler her çeyrek sonunda toplanarak ölçüm metoduna göre puanlanır ve analiz edilir. Elde edilen veriler hem kiÅŸi, hem departman hem de genel olarak kategorilendirilir. Böylece departmanlara göre genel iÅŸ akışı ve çalışanların verimlilik ve performansı anlamında pek çok iç görü elde edilir. EÄŸer çalışanların performansı istenen ve beklenen düzeyde ise bu performans çeÅŸitli yöntemlerle ödüllendirilir.

​

Performans Yönetim Sisteminin ikinci ayağında ise çalışanların kariyer ve geliÅŸim hedefleri oluÅŸturulur. Bunun oluÅŸturulması Ä°nsan Kaynakları Uzmanı, her çalışan ile bireysel görüÅŸmeler yapar. Bu görüÅŸmelerde çalışanın geliÅŸtirmek istediÄŸi yönleri, ÅŸirket içindeki hedefleri ve kariyer planları öÄŸrenilir. Ayrıca çalışanın motivasyonu ve ruh hali de bu görüÅŸmelerde tespit edilerek pro aktif ÅŸekilde sorunun çözülmesi saÄŸlanabilir. Alınan bilgiler kiÅŸisel hedef kartlarına not edilir ve bunların geliÅŸtirilmesi yönünde çalışmalar baÅŸlatılır.

Performans Yönetim Sisteminin Faydaları Nelerdir?

Etkili bir Performans Yönetim Sistemi ile;

​

  • Åžirket hedefleri tüm çalışanlar tarafından anlaşılır.

  • Tüm çalışanlar kendinden ne beklendiÄŸini ve neyi nasıl yapması gerektiÄŸini açık bir ÅŸekilde kavrar.

  • Çalışanların hedef ve verimlilik odaklı çalışmaları saÄŸlanır.

  • Ä°ÅŸ akışında var olan aksaklıklar somut bir ÅŸekilde tespit edilir.

  • Departmanların güçlü ve geliÅŸime açık yönleri saptanır

  • Çalışanların emekleri adaletli ÅŸekilde deÄŸerlendirilir ve ödüllendirilir.

  • Çalışanların hedef odaklı ÅŸekilde çalışmaları ve motivasyonlarının artması saÄŸlanır.

  • Åžirket içi hedeflerin gerçekleÅŸtirilmesi kolaylaşır.

yonetim-faydalari-cgd.png
yonetimsel-egitimler.png

Åžirketinizde Performans Yönetim Sistemini Nasıl Kullanabilirsiniz?

CGD Ä°nsan Kaynakları ve Danışmanlık, Performans Yönetim Sistemi için ÅŸirket ihtiyaç ve hedeflerinin saptanması, hedeflerin ölçülebilir hale getirilmesi, sistemin uygulanması ve sonuçların analiz edilip yorumlanması konusunda profesyonel destek vermektedir. CGD Ä°nsan Kaynakları ve Danışmanlık tarafından saÄŸlanan profesyonel hizmet sayesinde ÅŸirket hedeflerinizi gerçekleÅŸtirmek ve çalışanlarınız ile aynı yönde bir bakış açısına sahip olabilmek için izlenmesi gereken yollar hakkında deÄŸerli iç görüler kazanabilirsiniz. GeliÅŸime açık yönlerinizi fark ederek bunlar üzerinde çalışma fırsatı elde edebilirsiniz. Böylece ÅŸirketinizin verimliliÄŸini ve karlılığını da artırarak ÅŸirketinizin saÄŸlıklı ÅŸekilde büyümesini saÄŸlayabilirsiniz.

bottom of page